Kiinteistö- ja aluekehitys

Kiinteistökehitys

Lisä- ja täydennysrakentamisesta laajempiin aluerakentamisen hankkeisiin

Kiinteistö- ja aluekehitystyömme tavoitteena on taloudellisesti menestyvät ja toimivat asumis- ja toimitilaratkaisut. Molemmissa korostuu vaatimus kokonaisuuksien ymmärtämisestä ja hallitsemisesta.

Ota reilusti yhteyttä niin jutellaan hankkeestanne

Janne Salonen

Hankekehitysjohtaja

RI

040 532 1211

LI

Rakennusinsinööri, kiinteistö- ja hankekehittämistä 20 vuotta.

 

Kokemukseni pohja syntyi työmaan johtotehtävissä vuosina 1991- 2004. Hankekehitysura alkoi 2004 Rakennustoimisto Palmbergilta, josta jatkoin 2013 hankekehityspäälliköksi Lemminkäiselle ja YIT:lle. SARA:lla aloitin hankekehitysjohtajana 1.5.2022.

 

Rakennusliikkeissä viimeisin hanke oli Tammelan Stadionin kehittäminen, rakentamisen valmistelu sekä sijoittajamyynti ja vuokraus. Vastaavia hankkeita on ollut hotelleissa, kauppakeskuksissa, toimitiloissa, asumisessa ja taloyhtiöiden täydennysrakentamisessa.

”Onko sinulla tarvetta nostaa oman kiinteistösi myyntiarvoa, tuottotasoa tai laajuutta? Onko tarvetta asemakaavan muutoksella? Haluatko lisätä kiinteistösi rakennusoikeutta? Etsitkö tonttia?”

”Onko suunnitelmissa kiinteistösi muuttaminen asumiseksi. Haluatko, että hankimme kiinteistöönne uudet vuokralaiset? Mitä haluaisit kehittää, suunnitella ja rakennuttaa?”

”SARAn kehitystyö pohjautuu käyttäjille rakentamiseen. Hyvä ympäristö puhuttelee selkeydellä ja oikealla mittakaavalla. Toimivassa kiinteistössä tai kaupunginosassa arki on turvallista, mukavaa ja helppoa.”

”Käyttäjälähtöisesti toimiessamme tilaaja on SARAlle kumppani jo kehitysvaiheessa. Tiedostamme että ratkaisu suunnitellaan vain heille ja se saattaa olla heidän elämänsä tärkein projekti. Suhtaudumme siksi kaikkiin hankkeisiin suurella kunnioituksella sekä vakavuudella ja toimimme kuin rakentaisimme itsellemme”

– Janne Salonen, Hankekehitysjohtaja

Kiinteistökehitys

Kiinteistökehitys kannattaa, sillä muutoksen myötä kiinteistön arvo nousee.

  • Kestävä hanke- ja kiinteistökehitys lähtee käyttäjästä, kokemuksesta ja käyttäjien tarpeiden suunnittelusta
  • Tarvekartoituksen kautta luodaan pohja hankkeen käynnistämiselle
  • Kokeneena kiinteistökehittäjänä hoidamme ideointi- ja kehitystyön asiakkaan reunaehdoin.
  • Osallistamme asiakkaat suunnitteluun ja tiedotamme hankkeen etenemisestä
  • Kaikista hankkeista tehdään kannattavuus- ja hankelaskelma
  • Tarvittaessa hankimme uusille tiloille käyttäjät tai hoidamme kiinteistön myynnin.
  • Esittelemme ehdotukset jatkoaskeleineen, vaiheittain tilaajalle, hallitukselle tai taloyhtiölle

Kehitystyö takaa, että kokonaisuudesta tulee viihtyisä, tehokas ja nykyaikainen.

Lisä- ja täydennysrakentaminen

Lisä- tai täydennysrakentaminen on yksi kiinteistökehityksen vaihtoehto ja sillä voidaan tavoitella esimerkiksi remonttien rahoittamista tai vastikkeen pienentämistä.

Kannattavuuden lisäksi tulee huomioida viranomaisten näkökulmat sekä minimoida mahdolliset negatiiviset vaikutukset kuten maiseman, pysäköinnin ja viheralueiden muutokset.

Lisä- ja täydennysrakentamisen vaihtoehtoja:

  • Tontin lohkominen
  • Uusi rakennus olemassa olevalle tontille
  • Rakennuksen korottaminen
  • Rakennuksen jatkaminen tai laajentaminen
  • Käyttötarkoituksen muutos
  • Ullakkorakentaminen
  • Purkaminen ja uuden rakentaminen

Löydämme vaihtoehdoista juuri sinun tavoitteitasi parhaiten vastaavan ratkaisun.

Aluekehitys

Aluekehityksessä luomme kaupunkitiloja, joissa toiminnot sekoittuvat luontevalla ja mielenkiintoisella tavalla joustavasti yhteen ja arki on toimivaa.

Aluekehitys vaatii aina yhteistyötä viranomaisten kanssa. Uskomme että vain hyvällä yhteistyöllä ja perustelluilla ratkaisuilla saavutetaan eri osapuolien tavoitteet.

  • Asuminen, vapaa-aika, työnteko, palvelut, harrastukset, liikkuminen sekä kiinnostavat kaupunkitilat – Arjen tarpeet saavutettavissa.
  • Kaupallisissa kokonaisuuksissa, pysäköinti sekä sen saavutettavuus ja sujuvuus korostuu yhtenä tärkeimmistä suunnittelutehtävistä, huoltoa ja logistiikkaa unohtamatta.
  • Jalan, polkupyörällä ja joukkoliikenteellä liikkuminen on ratkaistava turvallisesti. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi ns. ankkurikäyttäjät on syytä kiinnittää jo kaavoitusvaiheessa.

Kun suunnittelussa huomioidaan eri käyttäjien tarpeet, alueesta muodostuu nimestä tunnistettava toiminnallisesti yhtenäinen kokonaisuus.

Alueelle syntyy näin ajan saatossa oma identiteetti, joka muistetaan vielä vuosikymmenien jälkeenkin ihmisten kohtaamispaikkana.

Työkalupakkimme


Käytössämme on alan viimeisimmät digitaaliset työkalut, ja niiden tarkoituksenmukaisella hyödyntämisellä olemme mahdollistaneet prosessin, joka on vertaansa vailla.

Ratkaisuvaihtoehtojen luominen ja arviointi on nopeaa, oli toimeksiannon mittakaava sitten yksittäinen rakennus, tai kokonainen kaupunginosa, tiivistää hankekehitysarkkitehti Niko Kautonen.

Pelkät suunnittelutyökalut eivät kuitenkaan riitä, vaan todellinen voimamme on ihmisissä ja yhteistyössä. Tiimimme koostuu raudanlujista tekniikan, talouden ja arkkitehtuurin osaajista.

Katsomme asioita laaja-alaisesti, mutta myös jokaisen oman erityisosaamisen perspektiivistä. Oman näkemyksemme lisäksi varmistamme projektien tuloksellisuuden hanke- ja kannattavuuslaskelmilla.

Hankkeiden tulee rakentua kestävälle pohjalle niin ihmisten mittakaavassa, kuin tuoton ja ympäristön kannalta: people – profit – planet, the triple bottom line, kuten suuressa maailmassa sanotaan. Vain toimiva kokonaisuus voi olla kestävä. Nimenomaan toimivuus ja toiminnallisuus ovat ne, johon eri osapuolet sitouttava prosessimme tähtää.

Helpotamme päätöksentekoa tekemällä kaikista hankkeista tietomallit, joiden avulla saamme hankkeen reunaehdot selville heti projektin alussa, pääsemme käsiksi kustannuksiin ja pystymme vertailemaan eri vaihtoehtoja.

Perustelemme kaikki ratkaisumme datalla. Tämän ansiosta voimme myös optimoida rakentamisen tehokkuuden. Voimme mallintaa muun muassa

  • Kuinka liikenne ja melu vaikuttavat asumiseen.
  • Kuinka paljon yksittäinen asunto saa osakseen päivänvaloa tiettynä vuodenaikana.
  • Kuinka monella asunnolla on järvinäköala tai kuinka moni näkee vain naapuritalon.

Visuaalinen suunnittelu: ylivertainen menetelmä

Haluatko tutkia vaikeita kaavakuvia vai olisiko sittenkin parempi nähdä valmis rakennus sellaisena, kun miltä se oikeasti näyttää? Tästä visuaalisessa suunnittelussa on kyse.

Pystymme tuottamaan käyttämillämme työkaluilla projektista nopeasti visuaalisen mallin, jonka avulla rakennus ja tilat on helppo hahmottaa. Muutokset voidaan tehdä lähes reaaliaikaisesti suunnittelupalavereissa ja säästämme sekä aikaa että rahaa projektien loppupäästä.

Visuaalinen suunnittelu taipuu moneen ja hyödynnämme sitä muun muassa tontinluovutuskilpailuissa, tilasuunnittelussa, lisärakentamisessa, täydennysrakentamisessa ja markkinointimateriaaleissa.

5 Visuaalisen suunnittelun käyttötapausta

Jos olet lukenut näin pitkälle ja varsinaiset sovellukset kiinnostavat, tällä hetkellä palettiin kuuluu Revit (tietomallintaminen), Enscape (visualisoinnit) ja Autodesk Forma (generatiivinen suunnittelu).