Poikkeusolojen keskelläkin taloyhtiötä on hyvä ylläpitää ja tehdä korjauksia – kyse on kuitenkin osakkaiden omaisuuden hoitamisesta. Tarpeellista remonttia ei voi viivästyttää loputtomiin, sillä viivästyksillä voi pahimmassa tapauksessa saada aikaan vaan enemmän vahinkoa.
Taloyhtiön budjetointi auttaa ennakoimaan kuluja
Budjetointi on taloyhtiön vuosittainen tehtävä, jonka avulla nähdään, mihin taloyhtiöllä on varaa investoida ensi vuonna. Koska taloyhtiön tulot ovat yleensä ottaen vakiot, onkin helppo laskea mihin vastikkeen määrä riittää vai paljonko pelivaraa tai varautumista hallitukselle jää yllättävien menoerien kattamiseen, jottei jouduta keräämään ylimääräisiä vastikkeita.
Mitä vanhempi kiinteistö on kyseessä, sitä suurempia yllätyksiä voi tulla eteen vuoden aikana. Miten teillä on varauduttu sellaisiin? Etenkin vanhojen kiinteistöjen kohdalla on parempi olla mieluummin yksi askel edellä ja varautua väistämättömiin saneerauksiin ajoissa.
Kun taloyhtiön budjetti on tiedossa ensi vuodelle, se auttaa myös osakkaita suunnittelemaan henkilökohtaista talouttaan pidemmälle. Kun he tietävät, mitä vastikkeella maksetaan ja mihin yllättäviin ja ennakoimattomiin menoeriin on varauduttu, taloyhtiössä ei tule tarvetta periä ylimääräisiä vastikkeita.
Hankesuunnittelu taloyhtiön budjetoinnin työkaluna
Silloin kun pitkän tähtäimen kiinteistöstrategia on kunnossa, myös taloyhtiön budjetointi on helppoa: tarvittavat saneeraukset on jo suunniteltu eteenpäin. Taloyhtiön kiinteistöstrategia olisikin hyvä olemassa ainakin viideksi vuodeksi eteenpäin, jolloin saadaan pitkälle näkyvyyttä sen suhteen, miten taloyhtiötä ylläpidetään, korjataan ja kehitetään tietyllä aikavälillä.
Hankesuunnittelulla selvitetään, millaisia mahdollisuuksia korjaus-, lisä- tai täydennysrakentamisella on kiinteistön arvon nostamiseksi ja asumismukavuuden parantamiseksi. Avoimesti ja hyvin suunnitellut saneeraustoimet ovat mahdollisuuksia parantaa asunnon arvoa sekä asumismukavuutta. Muussa tapauksessa saneeraustoimet voivat olla vain yllättävä kuluerä, jonka maksajana ovat taloyhtiön osakkaat.
Esimerkiksi monelle taloyhtiölle olisi mahdollista myös saada lisää tuloja lisärakentamalla ja siten rahoittaa tarvittavan saneerauksen joko osittain tai kokonaan. Onko teidän taloyhtiössänne selvitetty lisärakentamisen mahdollisuuksia?
Lisärakentamisen vaihtoehtoja on joka budjetille sopivia joko kerroskorottamiseen tai uudisrakentamiseen tontille. Tavoitteena on joka tapauksessa saneerauksen rahoittaminen. Esimerkiksi kun kerroskorottamisessa uudet asunnot jäävät vanhaan kiinteistöön, ylläpitokulut pienevät. Myös vastikkeen määrä laskee sitä mukaa, mitä enemmän vastikkeen maksajia on mahdollista saada lisää.
Kiinnostuitko lisärakentamisen mahdollisuuksista tai suunnitteletko saneerausta? Ota yhteyttä ja mietitään teille sopiva ratkaisu.