Blogi

Taloyhtiökokous, 4 väitettä lykkäämisestä

Suomessa on kymmeniä tuhansia taloyhtiöitä, joissa monessa kevään taloyhtiökokous on päätetty siirtää syksylle. Kun yhtiökokouksia on lykätty, myös remonttipäätöksiä on lykätty. Listasin neljä ajankohtaista väitettä, miksi taloyhtiöiden kannattaisi lykkäämisen sijaan toimia nyt.

Taloyhtiökokouksen lykkääminen muutamalla kuukaudella ei saata tuntua isolta asialta, mutta se voi kostautua tahattomasti kasvaneilla kustannuksilla ja vaikuttaa pahimmillaan asumisterveyteen. Yhtiökokousten lykkäämisellä on myös yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Väite 1: Taloyhtiökokous voidaan huoletta järjestää myöhemminkin.

Totta ja tarua riippuen siitä, mitä yhtiökokouksen esityslistalla on. Taloyhtiöiden on pidettävä taloyhtiökokous viimeistään syyskuussa, oli poikkeusolosuhteita tai ei. Syksy ei kuitenkaan välttämättä ole sen parempi hetki toimia kuin kevätkään olisi ollut.

Tärkeintä on ymmärtää seuraukset taloyhtiökokouksen lykkäämisestä. Jos yhtiökokouksessa olisi ollut tarkoitus päättää remontista, koko remontti lykkääntyy. Riippuen saneeraustarpeesta, sen lykkäämisellä voi olla kalliitakin seurauksia, jotka konkretisoituvat myöhemmin kasvaneina yhtiövastikkeina.

Väite 2: Remontin lykkääminen muutamalla kuukaudella ei aiheuta ikäviä seurauksia.

Valitettavasti tarua monessa tapauksessa. Kaikkea ei vain pysty lykkäämään. Kun saneerausta lykätään, se voi aiheuttaa uudenlaisten remonttitarpeiden ilmenemistä. Remonttien lykkääminen eteenpäin ei siis ainakaan helpota remontin tekoa, vaan lisää kustannuksia.

Jos esimerkiksi vesikatto vuotaa, niin myös yläpohjaeristeet joudutaan vaihtamaan ja saatetaan joutua saneeraamaan sisälläkin. Tällaisen remontin lykkäämisellä on pahimmassa tapauksessa vaikutuksia myös asumisterveyteen. Kun tällaisia liittyviä remontteja joudutaan tekemään, korjausvelka alkaa kasvamaan.

Vaikka rakennusalalla ollaan ajautumassa taantumaan ja urakkahintojen oletetaan laskevan, kasvavan saneeraustarpeen vuoksi taloyhtiölle tuleva hinta saattaa yllättää.

Väite 3: Remonttipäätöksen siirtäminen ei vaikuta tekijöiden saatavuuteen.

Tarua. Viivästyneet saneerauspäätökset vaikuttavat suoraan rakennusyhtiöihin: töiden puute ajaa osan jopa konkurssiin.

Kun moni taloyhtiö siirtää yhtiökokouksen syksylle, tulee remontteihin valtava kasvupiikki jossain vaiheessa. Siinä vaiheessa, kun taloyhtiö haluaisi aloittaa remontin, tekijöitä ei välttämättä niin vain saakaan, ja urakat viivästyvät senkin takia. Ensimmäisenä kilpailutuksen tehneet taloyhtiöt pääsevät ensimmäisenä aloittamaan saneerauksensa.

Väite 4: Vaikka lykkäämme remonttipäätöstä, remontti voidaan aloittaa milloin vain.

Totta ja tarua riippuen saneerauksesta. Joka tapauksessa korjausohjelman ja hankesuunnittelun tekemiselle on varattava oma aikansa, samoin päätöksille.

Kun korjausohjelmaa aletaan tekemään, yksi sitä nopeuttava tekijä on visuaalisen suunnittelun hyödyntäminen. Kun saneerausvaihtoehdot voidaan esittää aidonkaltaisina, päätösten teko on huomattavasti helpompaa.

On kuitenkin muistettava, että rakentaminen on osittain sesonkiluonteista Suomessa. Kaikkia remontteja ei vain voi tehdä talvella. Esimerkiksi piharemontit ja julkisivuremontin pinnoitustyöt on tehtävä muulloin kuin pakkaskuukausina. Samoiten ikkunaremontin tekeminen talvella on asukkaalle ikävää.

Hankesuunnittelu

Suunnitteletteko korjausremonttia taloyhtiössä? Lue lisää kokonaisvaltaisesta hankesuunnittelusta.

Lue lisää

Timo Kamppuri

LI

Toimitusjohtaja

050 433 6035

timo.kamppuri@sara.fi