Asiantuntijablogi / Blogi

Yhteisöllinen korttelin kehto aluekehittämisen lopputuloksena – Senioriasumisen uusi aika

Suomen Aluerakennuttaja aloitti keväällä 2020 yhteistyökumppanuuden Arttuasuntojen Senioriasumisen uusi aika -investointiohjelmassa, joka on edennyt keväästä siten, että kehitämme tällä hetkellä kolmea ARA-kohdetta.

Suomen Aluerakennuttaja aloitti keväällä 2020 yhteistyökumppanuuden Arttuasuntojen Senioriasumisen uusi aika -investointiohjelmassa, jossa tuotetaan aluehankkeina senioreita aktivoivaa kylätalomaista asumista yli 55-vuotiaille.

Konseptin mukaiset yhteistilat aktivoivat ja palvelevat talon asukkaiden lisäksi koko korttelin asukkaita.

Investointiohjelma on edennyt keväästä siten, että kehitämme tällä hetkellä kolmea ARA-kohdetta. Kohteet noudattavat Senioriasumisen uusi aika -konseptia ja niistä on laadittu hanke-esitteet, joissa on määritelty kiinteistön toiminnot, pohjakaaviot ja kustannukset.

Tonttihaku on muiden kehitteillä olevien aluehankkeiden osalta edelleen käynnissä, joten jos sinulla on tarjota meille sopiva tontti, ota yhteyttä!

Kerron tässä blogissa, millaisia asioita painotamme aluehankkeiden suunnittelussa ja miten aluehankkeistamme hyötyvät senioritalon asukkaiden lisäksi koko korttelin seniorit ja toimijat.

Senioritalo toimii korttelin keskuksena palvellen koko korttelia

Ympäri Suomea toteutettavien aluehankkeiden tavoitteena on luoda elämisen tilaratkaisuja erityisesti senioreille. Tilaratkaisujen oleellinen osa on yhteistilat, jotka mahdollistavat koko kortteliin ulottuvaa yhteisöllisyyttä, yhteistä olemista ja tekemistä. Aktivoivat yhteistilat ovat avoimia talon asukkaiden lisäksi myös korttelin muille asukkaille.

Yhteistilojen lisäksi senioritalo kokoaa saman katon alle erilaisia palveluita, jotka valikoituvat asukkaiden tarpeiden mukaan. Senioritaloon on siten mahdollista järjestää tilat esimerkiksi fysioterapiaa, jalkahoitoa, kampaamopalveluita ja muita hyvinvointipalveluita tarjoaville toimijoille.

Yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia tukevat toiminnot suunnittelun lähtökohtana

Korttelin keskuksena toimivan senioritalon käyttäjälähtöisesti suunnitellut tilaratkaisut on mietitty senioreiden tarpeiden pohjalta. Senioritaloon on suunniteltu sellaisia toimintoja, joilla voidaan monipuolisesti tukea asukkaiden ja korttelilaisten sosiaalista elämää ja edistää heidän hyvinvointiaan.

Asunnon lisäksi talossa on monenlaisia yhteistiloja, joissa voidaan järjestää yksityisiä tapaamisia ystävien tai sukulaisten kanssa. Toisaalta niissä voidaan järjestään talon asukkaiden kanssa yhteisiä juttu-, jumppa- tai muuta yhteistä toimintaa. Yhteistilat toimivat oman asunnon lisänä tuoden asumisväljyyttä turvallisessa ympäristössä. Yhteistilat kattavat lisäksi kaikille avoimen ravintolatyyppisen ruokalan, jossa ateriat valmistetaan paikan päällä talon omassa keittiössä.

Kuntoutumisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi senioritalossa on senioreiden tarpeisiin suunniteltu kuntosali ja sauna. Aktivoivat yhteistilat jatkuvat piha-alueelle, josta löytyy erilaisia mahdollisuuksia ulkoiluun sekä kesäterassi kokoontumisille.

Seuraa Senioriasumisen uusi aika -investointiohjelman etenemistä blogissamme! Kerromme seuraavassa osassa, miten kehitämme aluehankkeita ketterästi VDC-tuotteiden (Virtual Design and Construction) avulla.

Onko sinulla tontti, jota voisit tarjota meille? Tai etsitkö kumppania aluerakennuttamishankkeeseen? Ota yhteyttä ja kehitetään hyvä hanke yhdessä!

Tino Nurmi

LI

Hallituksen pj.

050 572 3868

tino.nurmi@sara.fi

Timo Kamppuri

LI

Toimitusjohtaja

050 433 6035

timo.kamppuri@sara.fi