Tampereen yliopiston diplomi-insinööriopiskelija Roope Airaksinen, 24, päätyi rakennusalalle vähän vahingossa yhteishaun kautta neljä vuotta sitten.
”En tiennyt rakentamisesta etukäteen juuri mitään, mutta rakennusala osoittautui oikeaksi valinnaksi. Kiinnostava ala kehittyy vauhdilla, ja nyt SARAlla kesätöissä olen päässyt vielä paremmin kiinni siihen, miten rakennushommia hoidetaan nykyaikaisesti ja tehokkaasti”, Roope kiittelee.
Roope aloitti kesätyönsä maaliskuussa 2021, ja työsopimus jatkuu elokuun loppuun. Syksyllä Roope alkaa kirjoittaa diplomityötään. Hän toivoo löytävänsä tutkimusaiheensa SARAn projekteihin liittyvistä prosesseista.
Yhteistoimintakulttuurissa kaikki saavat osallistua kaikkeen
Jo ensimmäisen kesätyökuukautensa aikana Roope on päässyt tositoimiin. Hän on osallistunut pilvipohjaiseen hankesuunnitteluun ja sen toteuttamiseen eri projekteissa. Tärkein pesti on työsuhteen alussa liittynyt teknologisten alustojen ja projektipankkien hallintatyökalujen kehittämiseen.
Roope on myös otettu mukaan uusien hankkeiden suunnittelupalavereihin, ja työmaavalvonnassa hän on päässyt tekemään asuntokatselmuksia.
”Kahvinkeittäjäksi minua ei tosiaankaan palkattu”, Roope naurahtaa ja jatkaa:
”SARAlla pääsee vanhempien konkareiden siivellä tekemään kaikkea, mikä itseä kiinnostaa. Tykkään siitä, että työkulttuurissa ei ole jäykkää hierarkiaa, vaan hommat hoituvat yhteistoimintahengessä.”
Moderneja rakennuttamisen työtapoja nykyajan ihmisille
Toimitusjohtaja Timo Kamppuri vahvistaa, että SARAn toimintakulttuurin ytimessä on juuri 2020-lukulainen projektinjohtamismalli. Sen sijaan, että työpaikalla häärisi pomoja ja alaisia, voi työskentely-ympäristöä kuvailla mieluummin vertaisverkostoksi.
”Jokainen tuo oman osaamispanoksensa yhteiseksi hyväksi. Kisällit saavat oppia mestareilta, ja uudetkin työntekijät pääsevät tutustumaan koko rakennuttamisen kirjoon niin isoissa kuin pienemmissäkin hankkeissa. Draiverina meillä toimivat projektinjohtamisen uudet mallit. Haluamme tuoda rakennusalan pois 1970-luvulta ja kehittää uusista käytännöistä koko ajan parempia ja fiksumpia.”
Nykyaikainen suunnittelu on kirkastunut käytännön kautta
Kesän 2021 aikana Roope Airaksinen haluaa kartuttaa ammattiosaamistaan sekä työmaavalvontaan että projektinjohtamiseen liittyvissä asioissa. Häntä kiinnostaa erityisesti työmaavalvonnan raportointiin kehitetty SARA-app-mobiilityökalu, johon hän valmistelee katselmuspohjia omien valvojien hyödynnettäviksi.
Roope kuvailee päässeensä kesätyössään jo alkuvaiheessa entistä paremmin jyvälle siitä, mitä nykyaikainen rakennuttajakonsultointi ja rakennussuunnittelu tarkoittavat.
”Koulussa asiat opetetaan vielä pitkälti vanhan mallin mukaan, enkä opinnoissa ole saanut selvää kuvaa siitä, miten hankesuunnittelun vaiheet etenevät. Pilvipohjainen suunnittelu on nykyaikaista tekemistä ja rakennusalan tulevaisuutta. On mahtavaa saada siitä oppia nyt käytännössä”, Roope kiittelee.
Yhteistyö opiskelijoiden kanssa muokkaa myös koulutussisältöjä
Myös Timo Kamppuri kokee, että oppilaitokset seuraavat rakennussuunnittelun työkalujen ja projektinjohtamisen mallien kehitystä jälkijunassa. Suomen Aluerakennuttaja on vastannut haasteeseen luennoimalla nykyaikaisista toimintatavoista aikuis- ja jatkokoulutustilaisuuksissa.
SARA on myös tehnyt yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa ja pyrkinyt vuosittain saamaan hankkeisiinsa mukaan ainakin yhden päättötyön tekijän.
”Moni nykyinen työntekijämme on aloittanut urapolkunsa meillä opiskelujen ja osa-aikatyön kautta. Osallistamalla opiskelijoita voimme osaltamme vaikuttaa myös alan koulutuksen kehittymiseen”, Timo sanoo.
- Tutustu SARA:n VDC Architect Niko Kautosen opinnäytetyöhön Reaaliaikainen visuaalinen suunnittelu osana rakennushanketta (theseus.fi).
Roopen haaveissa siintää valmistuminen ja työllistyminen
Myös Roope elättelee jo toiveita siitä, että kesätyö SARAlla poikisi jatkossa työllistymismahdollisuuksia.
”Odotan myös kovasti pääseväni näkemään, miten hankesuunnitelmat etenevät käytännössä valmiiksi rakennuksiksi. Olen päässyt alusta saakka mukaan suunnittelemaan erästä pienten lasten yksikköä. Olisi tosi hienoa jonain päivänä päästä kulkemaan sen käytävillä”, Roope haaveilee.